top of page
  • N.P.J.M. Kreté-Marres

Alimentatie hoger

Voor alimentatie-betalende ouders is het even schrikken als ze de brief van de Belastingdienst krijgen met de voorlopige teruggaaf 2015. Ze krijgen fors minder terug en gaan er daardoor soms tot 300 euro netto per maand op achteruit.


De daling komt doordat de kinderalimentatie per 1 januari 2015 niet langer fiscaal aftrekbaar is. Eerder viel de alimentatie in bepaalde gevallen onder de ‘buitengewone lastenaftrek’.


De alimentatieontvanger krijgt namelijk vanaf 1 januari 2015 een hoger kindgebonden budget. Met dat bedrag zou de betalende ouder kunnen worden gecompenseerd door de alimentatie te verlagen. Als de exen er samen niet uit komen, kan een alimentatiebetaler bij de rechter om een lager bedrag vragen.


Gunstiger

Als de gang naar de rechter wordt gemaakt, kan het zelfs gunstiger uitpakken voor de alimentatiebetaler, zegt voorzitter Rob van Coolwijk van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). “Dat komt doordat de kinderalimentatie deels kan worden ingevuld met het stijgende kindgebonden budget dat de alimentatieontvanger krijgt. En dan hoeft de alimentatieplichtige minder te betalen.”


Volgens Van Coolwijk kan de alimentatie-ontvanger er zelfs op achteruit gaan. “De alleenstaande ouderaftrek verdwijnt ook. En eigenlijk was het stijgende kindgebonden budget bedoeld ter compensatie. Maar als dat nu wordt gebruikt om de alimentatiebetaler te compenseren, betaalt de alimentatie-ontvanger alsnog de rekening.”

Recente blogposts

Alles weergeven

Compliment

PAUL DAEMEN, MSc., CCIM, CIPS, CRS, Wereldwijde industriële consultant: “Een van de beste advocaten waarmee ik in Nederland heb samengewerkt en heeft veel kennis van het Nederlandse vermogensrecht. BE

Comentarios


bottom of page